和食STYLE

World Wide WAGASHI~かわいい和菓子の世界~⑦

金沢には見事すぎて食べられない和菓子がある
WAGASHI sweets from Kanazawa that are too pretty to eat

加藤晧陽堂かとうこうようどうの「うちわ煎餅」9枚入り1,296円~

さあ、夏休みに突入しまして、暑い日が続いていますね。
夏のお菓子と言えば涼しげな和菓子が顔を出すのですが、寒天の中に金魚が泳いでいたり、花火が描かれていたり、スイカの形をしていたりと、ちょっと食べてしまうのを躊躇してしまうお菓子がいっぱいありますね。
その中でも、金沢にある「加藤晧陽堂」の「うちわ煎餅」はとても食べる勇気が出ない。
和菓子はよく「食べる芸術」と言われ、生菓子はさすがにすぐに食べないとダメになってしまいますが、干菓子は日持ちが長いので、踏ん切りがつかないまま、飾っておきたくなるわけです。
特にこの「うちわ煎餅」は綺麗な絵柄が心を引きつけ、とてもすぐには食べられないものです。思わず割ってしまったりした時などしか、諦めがつかないくらいに……。

加藤晧陽堂には、通年で売られている「加賀志きし」という絵入りの煎餅があり、もともと色彩豊かな絵柄を入れる技術に卓越したお店でもございます。
そのシリーズの中で、うちわの形に切り出された「うちわ煎餅」は特別な存在です。
夏らしく、うちわの形をしていて、ちゃんと持ち手までついているのですが、うちわのミニチュアとしてリアルに構築された菓子を可愛いと愛でるだけのレベルではなく、見事な彩色が施され、季節の花鳥風月が実に美しく描かれています。
もち米を加工した種せんべいに、すり蜜で化粧引きした後、夏を代表する花や鳥を描く。
もちろん、最新技術による食用着色のカラープリンターではなく、一枚一枚、丁寧に描き上げていきますので、とんでもなく時間がかかっているのです。
まるでそれは、加賀友禅の絵付師のように、長時間をかけて仕上げられています。
そんな職人さんの苦労を考えると、なおさらもったいなくなって食べられないというわけです。
しばらくはじっと見つめていたい、そんな素敵なお菓子に、ぜひ出合っていただきたい夏でございます。

※通年販売

Kato-Koyodo’s ”Uchiwa-Senbei”  9pieces ¥1,296~

It’s the summer vacation and the hot days continue.
When you think of summer sweets, ones that are cool come to mind. There are many sweets decorated with swimming goldfish, fireworks, watermelon shapes that make you pause a moment before eating them.
Among these is Kato-Koyodo’s “Uchiwa-Senbei,” which I really don’t have the courage to eat. Japanese WAGASHI sweets are often called “edible art.” Fresh sweets must be eaten quickly, but dry sweets can be kept for a few days, or even used as decorations before eating them.
“Uchiwa-Senbei” have an especially beautiful design, making them hard to eat right away. But if you happen to break one, you’ll have no choice but to go ahead and eat it…

At Kato-Koyodo, they have a rice cracker featuring illustrated pictures called “Kaga-Shikishi” that’s sold year-round, and the shop is known for its outstanding technique in applying richly colorful designs.
Their “Uchiwa-Senbei” has a special place among this series.
This rice cracker is summery, shaped like an uchiwa fan, and even has an actual handle. It’s enough just to admire this adorable sweet that’s so realistically shaped like a miniature uchiwa fan without eating it. Magnificently colored, the sweets are drawn beautifully drawn with all the traditional images of the season.
After shaping fondant icing mixed into mochi rice with added rice puffs, flowers and birds representing summer are drawn.
And of course, these rice crackers are not made using the latest food-grade color printing technology, but are instead carefully painted one by one, which takes time. Like kaga-yuzen decorations, they take a long time to finish. When I think about the craftspeople who made each one, it becomes even harder to eat these sweets.
I hope this will be a summer where you’ll come across these sweets and take a moment to enjoy looking at them before eating.

※Year-round sales

加藤晧陽堂/かとうこうようどう
https://katokoyodo.com/
ADDRESS/石川県金沢市諸江町中丁334-1
TEL/076-204-9413 OPEN HOUR/9:00~17:00 CLOSE/月曜・木曜

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畑 主税さん

はた・ちから/47都道府県1000軒以上の和菓子店を実際に訪れ、10000種類以上の和菓子を食べてきた、髙島屋全店の和菓子担当バイヤー。2003年、髙島屋入社、2006年から和菓子売り場担当、2009年から和菓子担当バイヤーに就任。全国各地の和菓子のために奔走する日々。銘菓百選
また、リアルな和菓子情報を、InstagramTwitterで発信中。著書に『ニッポン全国和菓子の食べある記』(誠文堂新光社)。

As WAGASHI buyer for all of Takashimaya’s stores, Chikara Hata has personally visited over a thousand WAGASHI shops in all of Japan’s 47 prefectures, and has sampled more than 10,000 kinds of WAGASHI. Hata shares information about authentic WAGASHI on Instagram and Twitter.